Thursday, 23 October 2014

Apakah GMO dan Non-GMO??

Assalamualaikum dan selamat pagi semua...

Made With Non-GMO Ingredients

Sebelum ni, pernah tak kita semua ambil tahu apakah dia GMO atau Non-GMO?dan apakah kesan nya kepada kita? Sebenarnya, saya sendiri tak pernah ambil tahu pasal ni....

Namun, seingat saya, akhir tahun lepas, sekolah saya ada lawatan ke Pusat Sains Negara....dalam banyak-banyak pameran tu, ada satu yang berkaitan GMO..ada ditunjukkan beberapa contoh buah seperti jagung, kentang dan pisang yang dihasilkan dengan kaedah GMO.....masa tu saya rasa kagum.....sebab saya tak tahu apa-apa pasal GMO atau Non-GMO..

setelah terlibat dengan Shaklee, saya jumpa balik perkataan Non-GMO...ESP atau Energizing Soy Protein Shaklee adalah diperbuat daripada soya Non-GMO...jom kite tengok sama-sama apa dai Non-GMO dan GMO...


Apakah NON-GMO

Non-GMO pula ialah Non Genetically Modified Organisms atau bahan yang tidak di ubah secara genetik atau bahasa mudahnya adalah bahan makanan yang tidak di campur dengan bahan kimia dan ia tidak memudaratkan kita apabila kita makan makanan yang NON GMO ini. Ini bermaksud, ia membesar secara semulajadi tanpa pengubahsuaian genetik.

Apakah GMO?

GMO atau Genetically Modified Organisms bermaksud tumbuh-tumbuhan (atau binatang) yang dihasilkan melalui teknik bioteknologi penggabungan gen (dikenali juga sebagai Genetic Engineering).
 
Ia adalah proses pengambilan gen daripada satu spesis dan kemudian memasukkanya ke dalam satu spesis yang lain dengan tujuan untuk menghasilkan suatu bentuk sifat atau ciri-ciri yang diingini.

GMO merupakan cara mudah dan cepat bagi membesaran menanaman tumbuhan. Tetapi banyak kesan sampingan untuk jangka masa panjang sekiranya manusia mengambil makanan yang mengandungi GMO.

Antara Contoh Makanan GMO ialah:
  • Tomato dengan jangka hayat segar lebih lama. 
  • Padi golden rice dengan kandungan vitamin yang lebih tinggi. 
  • Jagung yang rasa lebih manis. 
  • Kacang soya. 
  • Kentang. 
  • Tebu. 
  • Sayur-sayuran seperti sawi.
Menurut kajian, produk hasil GMO boleh menyebabkan:
  • Alergik
  • Beracun
  • Karsinogen
  • Anti-gizi

Jadi, Adakah ESP SHAKLEE selamat?

jawapannya semesti lah YA...keranan ESP shaklee diiktiraf seluruh dunia dengan mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif serta memiliki kualiti protein yang tinggi yang pernah dihasilkan. Kacang soya yang digunakan oleh Shaklee hanya mengandungi “non-GMO” (non-Genetically Modified Organism) yang mana ia diproses pada kadar suhu yang rendah. Tambahan pula, setiap 850g (satu tin ESP Shaklee) dihasilkan daripada 30kg kacang soya dan memberikan sumber tenaga segera dan boleh bertahan lama.
 
Jika anda berminat atau mempunyai sebarang pertanyaan tentang Shaklee dan ingin menjadi ahli shaklee, sila hubungi saya:

FB Name : Silawati Eila
SID No: 961860
FB Fan Page : Eila Vita Mall
E-mail : tulipkasih85@gmail.com
Call/SMS/Whatsapp : 0173820831
COD: Benta/Lipis/Raub

Dapatkan sekarang dengan harga istimewa dan konsultasi percuma untuk setiap pembelian.. 
 
Berusaha dengan Shaklee, ketentuan dari Allah jua...insyaAllah
 

No comments:

Post a Comment